top of page
  • Фото автораBot

Шотландія

Оновлено: 8 груд. 2023 р.

Шотландія протягом століть є світовим лідером у відданості досконалості в освіті. Шотландія була першою країною в світі, яка забезпечила загальну освіту, відкриту як для хлопчиків, так і для дівчаток, ще в 17 столітті. Сьогодні Шотландія має всесвітньо відому систему освіти, першокласні університети та репутацію країни, яка виховує креативних мислителів.



Актуальні стипендії для українців


Якщо ви плануєте навчатися в Шотландії та шукаєте додаткової фінансової допомоги, вам слід знати, що пропонується широкий спектр стипендій, які підходять для всіх варіантів навчання. Знайти зможете за цим посиланням. Крім того, існують дві національні програми, якими керують уряди Великобританії та Шотландії: Chevening та Saltire Scholarships. Детальніше.


Окремі Університети пропонують власні програми підтримку українських студентів.


Умови по оплаті


Українцям, як міжнародним студентам, доведеться сплачувати за навчання як на курсах бакалаврату, так і на аспірантурі. Плата за навчання залежить від університету, в якому ви хочете навчатися, і курсу, який ви хочете вивчати. Ступені з гуманітарних і соціальних наук, як правило, коштують найменше, а ступені, пов’язані з лабораторною чи клінічною роботою, коштують дорожче. Щоб знайти вартість навчання для окремих курсів, скористайтеся інструментом https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/courses.


Умови вступу для українців


Усі університети Шотландії є державними університетами та фінансуються урядом Шотландії. Подати заявку на отримання ступеня бакалавра у Великобританії дуже просто. Вам не потрібно зв’язуватися з великою кількістю університетів – ви можете подати заявку на до п’яти курсів одночасно через приймальний центр університетів і коледжів також відомий як UCAS https://www.ucas.com/ за невелику адміністративну плату, а UCAS займається всім іншим.


Ось як це працює:

Спочатку перейдіть на вебсайт UCAS https://www.ucas.com/, де ви можете заповнити форму заявки. Потім напишіть особисту заяву. Це ваш шанс виділитися з натовпу, пояснюючи, чому ви зацікавлені в курсі, які у вас є навички, які роблять вас придатними, а також свій життєвий досвід і досягнення. Вам також можливо знадобиться письмова рекомендація від когось, хто може підтвердити вашу здатність проходити курс, наприклад, репетитора або одного з ваших шкільних учителів.

Важливо знати.

Університети Великої Британії використовують так звані «клірингові» системи, спеціально розроблені для підбору вільних місць в університетах до абітурієнтів, які їм підходять.


Що таке кліринг? Кліринг — це система, яка використовується UCAS та університетами Великобританії наприкінці навчального року для заповнення місць на курсах, які не були зайняті.

Як працює кліринг? Будь-які курси, на яких ще є вільні місця, перераховані на вебсайті UCAS. Коли ви знайшли те, що вам підходить, вам потрібно подати заявку, щоб дізнатися, чи запропонують вам місце в університеті чи коледжі. Зареєструвавшись, ви можете неофіційно обдзвонювати університети, але для офіційної подачі заявки вам знадобиться номер акаунту в Clearing системі. (Ви можете подати заявку лише на одне місце одночасно.)


Ви матимете право на кліринг, якщо:

  • Ви не отримали жодної пропозиції

  • Ви не прийняли жодної з отриманих вами пропозицій

  • Ви не відповіли вчасно на свої пропозиції

  • Ви подаєте заявку після 30 червня

  • Ваші оцінки занадто низькі для ваших пропозицій


З 5 липня по 19 жовтня року ви можете подати заявку на курс через кліринг, якщо у вас ще немає пропозиції від університету чи коледжу, і на курс ще є місця. Коли почнеться очищення, ви можете почати пошук курсів за допомогою онлайн-пошуку. Коли ви знайшли потрібний вам курс, вам слід зателефонувати безпосередньо в університет, щоб перевірити, що в них ще є вільні місця, і ще раз перевірити, чи відповідаєте ви вимогам для вступу. Якщо вони пропонують вам місце, і ви хочете його прийняти, просто дотримуйтеся онлайн-процесу на вебсайті UCAS.


Який потрібен атестат


Кваліфікації (документи, підтверджуючі рівень знань) необхідні для проходження курсів, часто вказуються як кваліфікації Великобританії. Якщо у вимогах до вступу не вказано вашу кваліфікацію, перегляньте вебсайт ВНЗ або зв’яжіться з ним. Багато ВНЗ приймають альтернативні еквівалентні кваліфікації. Ви можете отримати звіт про порівняння вашої кваліфікації з еквівалентами у Великобританії в UK ENIC (Національний інформаційний центр Великобританії). https://enic.org.uk/Qualifications/SOC/Default.aspx


Типи віз, візові питання


Для навчання в Шотландії громадянам України потрібна віза. Уряд Сполученого Королівства керує візами та імміграцією в Шотландії. Актуальна інформація про візові вимоги та інформацію про те, як подати заявку на отримання візи. https://www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration


Тривалість навчання


На відміну від решти Великобританії, отримання більшості шотландських ступенів займає чотири роки.


Мова навчання


Англійська


Більшість університетів Шотландії приймають сертифікати з англійської мови від таких тестувальних центрів:

  • INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS)

  • CAMBRIDGE CERTIFICATE OF ADVANCED ENGLISH (CAMBRIDGE CAE)

  • CAMBRIDGE CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH (CAMBRIDGE CPE)

  • TOEFL IBT INTERNATIONAL GENERAL CERTIFICATE OF SECONDARY EDUCATION (IGCSE) PEARSON TEST OF ENGLISH (PTE ACADEMIC)


Важливі посилання



451 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Естонія

Австрiя

bottom of page