top of page
  • Фото автораBot

Кіпр

Оновлено: 7 груд. 2023 р.

Державні школи є безкоштовними та забезпечують хорошу освітню базу, включаючи іноземні мови, особливо англійську. Однак батьки-іноземці зважають на те, що навчання ведеться грецькою мовою. Тому лише ті з них, які прийняли рішення асоціювати себе з Кіпром і Грецією, грецькою мовою і культурою надовго, віддають своїх дітей до державних шкіл.



Державна система шкільної освіти


Державна шкільна освіти Кіпру є обов’язковою і безкоштовною для всіх дітей віком від 5 до 15 років, що мають дозвіл на проживання на Кіпрі. Державна освіта триває 12 років. Діти вступають до школи у віці 6 років і закінчують її у віці 18 років. Початкова освіта є обов’язковою для всіх дітей віком від 5,5 років. Середня освіта на Кіпрі ділиться на два трирічних цикли. Перша – це неповна середня освіта, або «гімназія», для учнів віком 12-15 років, а друга – старша середня освіта, або «ліцей», для учнів віком 15-18 років. Щоб отримати середню освіту, учні можуть обрати відвідування середньої технічної та професійно-технічної школи, яка пропонує більш спеціалізовану навчальну програму.


Інформація для українців 2023


Уряд Кіпру діє у відповідності до «директиви ЄС про тимчасовий захист» для українців, які втікають від війни. Діти можуть відвідувати державні школи, у світлі кіпрського законодавства, яке зобов’язує всіх дітей відвідувати школу, і останньої директиви ЄС. Детальніше.


Як обрати школу?


Навчання в державних школах визначається за місцем проживання.


Список документів


При вступі до школи необхідно надати такі документи:

  • свідоцтво про народження/паспорт

  • довідка про місце проживання

  • медична картка дитини з інформацією про щеплення, в якій буде вказано статус вакцинації дитини.


Особливості приватних шкіл


Кіпр пропонує прекрасні можливості для отримання якісної освіти за національною шкільною програмою Великобританії. У всіх великих містах Кіпру (Нікосія, Лімасол, Ларнака та Пафос) є англійські школи, що забезпечують повний цикл початкової та середньої освіти. Найбільше шкіл англійської мови в Лімассолі.


Всього зареєстровано 39 приватних середніх шкіл, 15 з яких знаходяться в Лімассолі. Ось, найвідоміші школи англійської мови:

  • The English School (Нікосія)

  • The Heritage Private School (Лімасол)

  • Foley’s School (Лімасол)

  • American Academy Larnaca (Ларнака)

  • International School of Paphos (Пафос)


Навчання в англійських школах триває 13 років. Діти вступають до школи з 5 років. Початкова освіта триває 6 років, середня – ще 7 років. Підлітки закінчують школу у віці 18 років. В результаті 5-річного навчання в середній школі учні здають іспити та отримують General Certificate of Secondary Education - GCSE. Останні два роки середньої школи призначені для підготовки до вступу до ВНЗ. Після закінчення школи учні здають іспити на A-levels. Результати іспитів приймаються британськими університетами. Навчання у приватних англійських школах платне. Плата за навчання в молодших класах становить близько 3500 євро на рік, а в старших класах – близько 7000-8000 євро на рік.


Мова навчання, наявність інтеграційних класів


В державних школах - Грецька.


Віза, візові питання


Уряд Кіпру діє у відповідності до «директиви ЄС про тимчасовий захист» для українців, які втікають від війни. Якщо Ви бажаєте навчатися на Кіпрі та не маєте тимчасового захисту, тоді необхідно отримати кіпрську студентську візу.


Важливі посилання



37 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page