top of page
  • Фото автораBot

Португалія

Оновлено: 17 трав. 2023 р.



Державна система шкільної освіти


Вчитися розпочинають у середині вересня. Фіксованої дати немає, початок навчального року – це не свято. Для веселощів та урочистостей протягом року буде багато інших приводів. Перші канікули – різдвяні та тривають 2-3 тижні. Весняні тижневі канікули припадають на Великдень. Літні починаються наприкінці червня.


Шкільна освіта в Португалії є доступною і обов'язковою для всіх дітей, включаючи емігрантів. Навіть нелегальних. Іноземець у португальській школі — скоріше норма, тому вчителі та співробітники готові до непорозуміння та знають, що робити.


Отже, португальські школи поділяються на такі категорії:

1º Ciclo/Ensino Primário (1-4 клас);

2º Ciclo/Ensino Básico (5-6 клас);

3º Ciclo/Ensino Básico (7-9 клас);

Ensino Secundário (10-12 клас).


Інформація для українців 2023


Усі громадяни України віком від 6 до 18 років, які мають тимчасовий захист, отримують обов’язкову освіту та мають право на освіту на тих самих умовах, що й громадяни країни. Уряд проводить політику залучення всіх дітей до системи державної освіти.


Українські суботні школи і дитячі клуби:

  • українська суботня школа Дивосвіт у Лісабоні;

  • українська суботня школа Родина у Лісабоні;

  • культурно-освітній центр Світлиця у Лісабоні;

  • українська суботня школа Оберiг, місто Ешторіл;

  • суботня школа Відродження, місто Фатіма;

  • український дитячий клуб Сонечко, місто Лейрія;

  • українсько-португальський освітньо-культурний центр Школа ім. Т.Шевченка, місто Фару.

Як вступити до школи?


Для вступу в школу вам потрібні два основних моменти: визначитись, де ви будете жити (для державної школи, для приватної – це не важливо), та отримати місцеві документи для дитини, а саме:

NIF - податковий номер

NISS - номер соціального страхування

Це робиться у CEF.


Отже, для подачі документів до школи вам потрібно:

  1. Закордонний паспорт

  2. Довідка з місця проживання. Її дають у закладах, що називаються Junta de freguesia. Це заклад, що дає різні довідки – просто гуглите найближчу до вашого місця проживання і сміливо туди йдіть.

  3. Табель / довідка за попередньої школи, перекладена на португальску (підійте просто гугл-транслейт, завіряти не потрібно)

  4. Та NIF та NISS (потрібно буде просто вказати ці номери в анкеті)

Отже, коли це все у вас є, ви йдете у найближчу до вас Agrupamento de Escolas – це “головна школа” району, де визначать, куди вас краще відправити, зважаючи на ваше місце проживання та інші дані. Її теж можна погуглити та сміливо йти у робочі часи.

Також записатися до школи можна онлайн, на сайті Portal das Matrículas, на порталі можна знайти багато іншої корисної інформації, але це для тих, хто володіє португальською.


Приватні школи

Якщо ви плануєте вступ до приватної школи – то потрібно всі ті самі документи, + можуть попросити характеристику учня з попереднього навчального закладу.

З приватними школами вся комунікація – онлайн, ви заповнюєте заявку, та вам призначають час зустріч а інколи просять оплатити вступний внесок, який у разі відмови, не повертається. Але зважайте, що відбувається все дуже повільно, тож можливо, варто нагадати про себе кількома листами.

Ціни на навчання у приватних школах залежать від закладу і умов, в середньому це буде коштувати 500 євро (16 000 гривень) за місяць.

Приватні щколи, в свою чергу, діляться на португальські та міжнародні. У міжнародних школах можна отримати освіту відповідно до міжнародних стандартів – наприклад, за програмами GCSE, PSAT / SAT, International Baccalaureate.

Найкращі міжнародні школи:


Мова навчання, наявність інтеграційних класів


Мова навчання у школах – португальська, діти у школах матимуть уроки португальської як іноземної мови.


Візові питання


У зв'язку з військовою агресією Росії проти України, уряди країн ЄС, Грузії, Канади та США надають українцям програми захисту від війни. Українці, які шукають прихистку від війни на території цих країн, отримають дозвіл на проживання та працевлаштування, діти можливість продовжувати навчання в місцевих школах.


Важливі посилання


Рейтинг шкіл Португалії



504 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page