top of page
  • Фото автораBot

Естонія

Оновлено: 6 квіт. 2023 р.

Навчання в Естонії є обов’язковим для усіх дітей шкільного віку (з 7 років) у межах, передбачених законодавством. Дитина шкільного віку з іноземним громадянством також зобов’язана відвідувати школу.



Державна система шкільної освіти


В Естонії за законом кожен має право на безкоштовну освіту з 7 до 17 років.

Базова освіта, з 1 по 9 клас є обов'язковою, і це стосується всіх без виключення, навіть дітей з іноземним громадянством що тимчасово проживають в Естонії. Якщо ви перебуваєте в Естонії і вашій дитині є 7 років, то повинні визначитись, у яку школу піде ваша дитина, в державну, або в приватну.

У загальноосвітніх державних та муніципальних школах плата за навчання відсутня.


Інформація для українців 2023


Естонія надає можливість українським дітям та підліткам продовжити навчання на основі короткострокового (якщо дитина не залишиться у країні на довгий час) або довгострокового навчального плану (інтеграція дитини до звичайного навчання).


Вся освіта для українських дітей в Естонії є безкоштовною, які і навчання на мовних курсах.

Діти з 7 років можуть навчатися та займатися хобі в школах за інтересами, загальноосвітніх школах та відкритих молодіжних центрах. Крім того у Естонії діє декілька недільних українських шкіл, наприклад:

Як вступити до школи?


Заяву на місце у школі можна подати в місцевому муніципалітеті ще до того, як у вас буде посвідчення особи, тимчасовий захист або постійне місце проживання. У місцевих муніципалітетами намагаються за першої можливості забезпечити місце в школі всім дітям з України, для яких відвідування школи є обов’язковим.

Щоб зареєструвати дитину, школі необхідно звернутися до Естонської інформаційної системи освіти (EHIS) (естонською мовою), де також можна вводити дані лише за датою народження дитини.


Приватні школи


Вартість навчання різна у всіх приватних школах в Естонії, оскільки вона залежить від різних факторів, таких як розташування школи, рівень навчання, кількість учнів та інше. Середня вартість річного навчання в приватних школах в Естонії коливається від 4000 євро до 12000 євро в рік

Найбільші приватні школи Естонії, де можна навчатися англійською мовою:

Зверніть увагу, що приватні школи мають плату за навчання та мають право встановлювати особливі умови вступу.


Мова навчання, наявність інтеграційних класів


Більшість шкіл в Естонії викладають або естонською, або російською мовами. Багато російських шкіл також мають програму занурення для вивчення естонської мови. Навчання англійською мовою доступне переважно в приватних школах.


З державних шкіл Талліннський англійський коледж і гімназія Miina Härma в Тарту пропонують навчальну програму англійською мовою.


Візові питання


У зв'язку з військовою агресією Росії проти України, уряди країн ЄС, Грузії, Канади та США надають українцям програми захисту від війни. Українці, які шукають прихистку від війни на території цих країн, отримають дозвіл на проживання та працевлаштування, діти можливість продовжувати навчання в місцевих школах.


Важливі посилання


Портал для біженців українців в Естонії - освіта та інша інформація для біженців


234 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page