top of page
  • Фото автораBot

Німеччина

Оновлено: 8 груд. 2023 р.

Питання освіти в Німеччині входять до компетенції федеральних земель. В кожній з 16 федеральних земель існує багато регіональних відмінностей щодо типів шкіл і навчальних програм. Єдиним є загальний обов'язок відвідувати школу, а також система оцінки знань.



Державна система шкільної освіти


Питання освіти в Німеччині входять до компетенції федеральних земель. В кожній з 16 федеральних земель існує багато регіональних відмінностей щодо типів шкіл і навчальних програм. Єдиним є загальний обов'язок відвідувати школу, а також система оцінки знань. У Німеччині відвідування початкової та середньої школи є обов’язковим (Schulpflicht). Зверніть увагу, домашнє навчання в Німеччині є незаконним. Якщо ви легально проживаєте в Німеччині, то ваші діти повинні ходити до школи з 6 до 15 років, хоча багато учнів продовжують відвідувати школу до 18 або 19 років. Зазвичай, за декілька місяців перед початком школи Ви повинні зареєструвати свою дитину. Зверніть увагу, батькам, які не подбали про те, щоб їхня дитина ходила до школи, доведеться заплатити великий грошовий штраф.


Інформація для українців 2023


Німеччина має понад 32 000 шкіл, розташованих по всій країні, і всі вони гарантують однаковий мінімальний стандарт. У Німеччині відповідальність за шкільну освіту лежить на 16 землях. З початком війни всі землі готувалися надати небюрократичний прийом учням-біженцям у своїх численних школах і гарантувати шкільні місця для їх навчання.


Актуальна інформація для українців та уточнення по кожній з феодальних земель за посиланням.

Шкільний обов'язок для дітей та підлітків з України починає діяти переважно тоді, коли вони отримують посвідку на проживання. Посвідку тим, хто прибуває з України, видають місцеві міграційні органи (Ausländerbehörden). Після узгодження з місцевим управлінням шкільної освіти (Schulamt) та власне навчальною установою діти можуть розпочати навчання в школі й до отримання посвідки. Координаційним пунктом для тих, хто прибуває з України, є місцеве управління шкільної освіти (Schulamt). Там сім'ям надають консультації, які саме школи підходять для конкретної дитини чи підлітка. Консультують переважно вчителі. Детальніше.


Як обрати школу?


Як правило діти вступають у початкову школу за місцем проживання. Ви не можете вибирати, яку державну початкову школу відвідуватиме ваша дитина. Однак за певних обставин (переїзд та подібні причини) ви можете подати запит на відвідування іншої школи. Після закінчення початкової школи та за результатами навчальних досягнень вчитель радить батькам, якого типу школи краще обрати дитині. Однак у більшості земель батьки мають останнє слово щодо того, яку школу відвідуватиме їхня дитина після четвертого (чи шостого) класу.


Список документів


Список документів, необхідних для вступу в школу, надасть адміністрація школи. Як правило потрібні:

  • ксерокопія паспорта студента;

  • атестати;

  • табелі;

  • виписки оцінок попередніх 2-3 навчальних років (копія оригіналу та переклад англійською або німецькою мовою).


Деякі школи запитують мотиваційний лист, написаний учнем (англійською або німецькою мовою) та рекомендаційний лист принаймні одного вчителя (англійською або німецькою мовою).


Особливості приватних шкіл


Поряд із державними школами, у Німеччині також є й приватні школи. Організація роботи цих шкіл здійснюється не державою, а, наприклад, приватною компанією, церквою чи громадською організацією. Такі школи дуже часто дотримуються своєї особливої філософії і методики навчання та майже завжди платні. Якщо ви роздумуєте над тим, щоб відправити свою дитину навчатися до приватної школи, проконсультуйтеся про це у вибраному навчальному закладі. Перелік всіх шкіл ви знайдете в розділі про систему шкільної освіти вашої федеральної землі. Знайти приватну школу або школу інтернат для дитини можна за допомогою сайту.


Мова навчання, наявність інтеграційних класів


Німецька.

Діти та підлітки, які ще не розмовляють або трохи розмовляють німецькою, спершу відвідують спеціальні класи, в яких вони вчать німецьку мову та знайомляться з німецькою культурою. Ці класи називаються "«Willkommensklassen», «Vorbereitungsklassen» або «Übergangsklassen (Ü-Klassen)». Потім учнів поступово переводять у звичайний освітній клас, що відповідає їхньому віку, шкільному досвіду та рівню володіння німецькою мовою.


Віза, візові питання


У зв'язку з військовою агресією Росії проти України, уряди країн ЄС, Грузії, Канади та США надають українцям програми захисту від війни. Українці, які шукають прихистку від війни на території цих країн, отримають дозвіл на проживання та працевлаштування, діти можливість продовжувати навчання в місцевих школах.


Якщо Ви маєте намір поїхати до Німеччини не за програмою захисту від війни, для відвідування школи і проживання потрібна Національна віза.


Документи для отримання візи з метою відвідування школи:


  • закордонний паспорт;

  • свідоцтво про народження учня;

  • заповнена візова анкета;

  • фотографії;

  • підтвердження фінансування;

  • підтвердження про перебування з метою відвідання школи;

  • підтвердження медичного страхування.


Деталі за посиланням


Важливі посилання


15 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page