top of page
  • Фото автораBot

Чехія

Оновлено: 8 груд. 2023 р.

Відвідування школи в Чеській Республіці є обов'язковим у віці від 6 до 15 років. Навчання в державних школах до 18 або 19 років є безкоштовним.



Державна система шкільної освіти


Відвідування школи в Чеській Республіці є обов'язковим у віці від 6 до 15 років. Навчання в державних школах до 18 або 19 років є безкоштовним. Діти з особливими потребами навчаються окремо. Початкова освіта в Чеській Республіці триває дев'ять років, зазвичай у віці від 6 до 15 років. Діти можуть здобувати початкову освіту в різних школах, які також можуть використовувати різні типи освітніх програм. У віці 15 років учні переходять з початкової школи до середньої школи. Деякі учні, за бажанням батьків, можуть піти в гімназію в 11 років після складання вступних іспитів.


Гімназії - це школи, які спеціалізуються на певній галузі знань, але все одно надають учням початкову освіту. Крім того, учні можуть вступити до консерваторії. Всі ці різні типи шкіл надають учням початкову освіту, яка дозволяє їм продовжити навчання на середньому та університетському рівнях. Повна середня освіта може бути загальною або професійною, зазвичай триває чотири роки (10-13 класи) і не вважається обов'язковою. Студенти, які отримують професійно-технічну освіту, часто не продовжують навчання в традиційній системі освіти, а одразу ж починають кар'єру в обраній сфері. Невелика кількість учнів здобуває середню освіту, оскільки більшість відвідує 8-річну гімназію після 5-го класу, де навчається до 13-го року навчання.


Інформація для українців у 2023


Детальна інформація про вступ до школи та підтримку українських батьків мігрантів у Чехії за посиланням.


Як обрати школу?


Щоб знайти початкову школу у вашому навчальному районі (визначається на основі вашої постійної адреси в Чеській Республіці), ви можете скористатися цим сайтом. Можна також подати заяву на навчання в школу в іншому районі, але пріоритет буде надаватися дітям з району відвідування школи.


Перелік документів


Для вступу до школи необхідні наступні документи:

  • свідоцтво про народження;

  • заява;

  • картка медичного страхування;

  • підтвердження адреси в районі, де знаходиться школа (якщо ви вступаєте до районної школи);

  • табель успішності за попередні роки (якщо дитина змінює школу).


Особливості приватних шкіл


Більшість дітей відвідують державні школи, але є також нещодавно створені приватні та церковні школи. У приватних і церковних школах навчання платне. Більшість приватних шкіл є багатомовними, тому заняття проводяться чеською та англійською мовами, іноді німецькою. Зв'язки з визнаними університетами по всьому світу також підвищують привабливість приватних шкіл. Вартість навчання в приватних школах варіюється в широких межах і залежить від того, яку додаткову освіту ви хочете, щоб ваша дитина отримала. Річна плата може становити від приблизно 50 000 чеських крон до приблизно 450 000 чеських крон.


Мова навчання, наявність інтеграційних класів


Чеська мова.

Школа надасть вам інформацію про те, як проходитиме адаптація вашої дитини в школі - зокрема, про можливість безкоштовних занять з чеської мови та про іншу підтримку.


Віза, візові питання


У відповідь на військову агресію Росії проти України уряди ЄС, Грузії, Канади та США надають українцям програми захисту. Українці, які шукають притулку від війни в цих країнах, отримають дозвіл на проживання та роботу, а їхні діти зможуть продовжити навчання в місцевих школах.

Якщо ви маєте намір навчатися в Чехії поза програмою захисту, вам потрібна довгострокова навчальна віза. Детальніше.


Important links



15 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page