top of page
  • Фото автораBot

Шотландія

Оновлено: 8 груд. 2023 р.

В системі освіти Великобританії на різних рівнях у кожній адміністративній зоні (Англія, Шотландія та Уельс) є багато подібностей, але дещо відрізняється. У Великій Британії кожен віком від 5 до 16 років зобов'язаний відвідувати школу.



Державна система шкільної освіти


В системі освіти Великобританії на різних рівнях у кожній адміністративній зоні (Англія, Шотландія та Уельс) є багато подібностей, але дещо відрізняється. У Великій Британії кожен віком від 5 до 16 років зобов'язаний відвідувати школу. Цей віковий проміжок включає дві частини системи освіти Великобританії: початкову та середню школу. Шотландія дотримується навчальної програми для досконалості дитячих садків, початкових і середніх шкіл.

Діти в Шотландії закінчують семирічну початкову школу, починаючи з P1 (еквівалент вступного класу в Англії) і закінчуючи P7 (еквівалент 6 класу в Англії). Перший і другий роки середньої школи (S1 і S2) є продовженням навчальної програми, розпочатої в початковій школі. У S3 і S4 студенти вивчають 6-9 предметів, які називаються Nationals. Наприкінці кожного навчального року вчителі класів P1, P4, P7 та S3 оцінюватимуть, чи досягли діти відповідного навчального плану рівня відмінності для свого рівня читання, письма, розмови та аудіювання. У S4 та S5 учні здобувають кваліфікації National 4 або National 5 (раніше називалися Standard Grades).


Інформація для українців 2023


Інформація про шотландські школи для дітей та батьків з України від SCILT - мовної спільноти у Шотландії.


Як обрати школу?


Державну школу обирають за місцем проживання. Знайти і порівняти школи в Шотландії можна тут.


Список документів


Для іноземних студентів єдиного списку документів для шкіл немає, тому для отримання переліку документів потрібно зв'язатися безпосередньо зі школою.


Особливості приватних шкіл


Сполучене Королівство має дуже великий вибір приватних (платних) середніх шкіл також відомі незалежні школи. Існує думка, що платні школи набагато кращі. Серед причин вказують на те, що у платних шкіл краще фінансування, а отже, менші класи, кращі умови, набагато повніший і ширший спектр позакласних заходів, багато з яких просто відсутні в більшості (не у всіх) державних школах. Існує також набагато міцніша спортивна традиція, у більшості з них є вступні іспити і вони мають право обирати своїх учнів. Шукайте приватні школи в Шотландії за допомогою сайту пошуку шкіл. Ви можете знайти інформацію про плату за навчання, релігійну приналежність та допомогу при оплаті навчання, таку як стипендії. Детальніше.


Мова навчання, наявність інтеграційних класів


Так само як англійська та гельська, шотландська є однією з трьох «домашніх» мов Шотландії. Хоча всі три мови користуються однаковою повагою, англійська є основною мовою, яка вивчається в більшості шотландських шкіл, а гельська – основною мовою в гельській середній освіті.


Віза, візові питання


Якщо у Вас немає тимчасового захисту для українців або статусу біженців, Ви можете подати заявку на дитячу студентську візу, якщо вам від 4 до 17 років і ви хочете навчатися в школі Великобританії. Серед списку необхідних документів:

  • підтвердження, що для вас є місце у школі;

  • підтвердження наявності достатньої кількості грошей для прожиття у Великобританії та оплати навчання;

  • згоду батьків або опікуна на навчання у Великобританії.


Важливі посилання


7 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page