top of page
  • Фото автораBot

Іспанія

Оновлено: 7 груд. 2023 р.

Іспанська система освіти підтримується національним урядом і окремими урядами кожного з 17 автономних регіонів Іспанії. Початкова (початкова) і середня (середня) освіта в Іспанії є обов’язковою для всіх дітей віком від 6 до 16 років.



Державна система шкільної освіти

Початкова освіта в Іспанії починається в 6 років і закінчується в 12 років. Цікавим фактом про освіту в Іспанії є те, що початкова освіта триває до 6-го класу, а не до 4-го, як у багатьох інших європейських країнах. Після цього учні не переходять до 7 класу. Натомість починають 1 клас середньої освіти. Середня освіта (Educación Secundaria Obligatoria) охоплює учнів віком від 12 до 16 років. В Іспанії є державні, приватні (colegios privados) і напівприватні (colegios concertados) школи.


Державні школи надають освіту безкоштовно. Напівприватні, приватні та міжнародні школи вимагають плату за навчання, яка встановлюється школою та залежить від закладу. Після закінчення обов’язкової середньої освіти в 16 років учні з достатніми результатами отримують сертифікат про закінчення середньої освіти (шкільний атестат). В подальшому учні в Іспанії можуть або пройти 2-річне навчання (старша середня освіта) для отримання сертифіката Bachillerato, який дає їм право на університетську освіту, або професійне навчання, яке надає кваліфікацію для працевлаштування.


Інформація для українців 2023


Українські діти можуть ходити до шкіл і дитячих садочків в Іспанії після оформлення тимчасового захисту. Для цього потрібно прийти до найближчої школи чи садочка, якщо там є місце, дитину візьмуть на навчання.

Безкоштовне навчання іспанської мови для біженців з України за посиланням.


Як обрати школу?


Для зарахування до школи діти повинні бути зареєстровані в місцевій мерії.


Список документів


Заява до школи на місце в школі завжди подається письмово за встановленою у школі або довільною формою. Школи можуть вимагати додаткові документи, такі як шкільні звіти, свідоцтво про народження та освітню оцінку.


Зазвичай потрібні такі документи:

  • посвідчення особи дитини;

  • довідка про місце проживання;

  • медична довідка;

  • посвідчення особи батьків та NIE (ідентифікаційний номер іноземця).


Особливості приватних шкіл

Окрім державних шкіл, ви можете знайти приватні школи по всій країні. Вони можуть бути цілком приватними (colegios privados) або напівприватними (colegios concertados), які субсидуються державою і працюють за національною програмою. Багато colegios concertados є католицькими школами, де зазвичай викладають лише іспанською мовою. Якщо ви бажаєте подати документи до напівприватної школи, ви можете зробити це ,так само як і до державної школи: у місцевій мерії (ayuntamiento). Незалежні приватні школи можуть працювати по-різному від державних шкіл з точки зору шкільних годин, навчального плану або навіть шкільних перерв. Є багато варіантів приватних шкіл:

  • двомовні англо-іспанські школи;

  • католицькі школи;

  • міжнародні школи;

  • бакалаврські школи;

  • школи іноземних мов для вивчення французької, німецької чи інших мов.

Приватні школи, як правило, дорожчі в Мадриді та Барселоні, але загалом дешевші, ніж приватні школи в Північній Європі чи Північній Америці.


Мова навчання, наявність інтеграційних класів


Залежно від регіону, ваші заняття будуть викладатися кастильською іспанською, каталонською (в Каталонії), галісійською (в Галісії) або еускарською (в Країні Басків).


Віза, візові питання


У зв'язку з військовою агресією Росії проти України, уряди країн ЄС, Грузії, Канади та США надають українцям програми захисту від війни. Українці, які шукають прихистку від війни на території цих країн, отримають дозвіл на проживання та працевлаштування, діти можливість продовжувати навчання в місцевих школах.


Якщо Ви маєте намір приїхати до Іспанії не по програмі захисту від війни, то українські громадяни, які є власниками біометричних паспортів, можуть подорожувати в країну до 90 днів без візи. Для перебування і навчання в Іспанії більш ніж 90 днів потрібно подати заяву на довгострокову візу.


Важливі посилання

21 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page